top of page
Writer's pictureMariëlle Verbaas

Een laatste vlucht met een ballonverstrooiing

Het is belangrijk om te kiezen voor een afscheid dat past bij de wensen van de overledene en de nabestaanden. Voor de één is dat een traditionele begrafenis met een kerkdienst, voor de ander een uniek afscheid op maat. Er zijn verschillende manieren om een uitvaart te regelen, dat geldt ook voor de laatste rustplaats of de asbestemming. Naast de keuze tussen cremeren en begraven, zijn de natuurbegraafplaats, of in de toekomst resomeren, ook mogelijkheden.

Daarnaast zijn er ook verschillende manieren op het gebied van asbestemming. De as kan bijvoorbeeld verwerkt worden in een sieraad, bewaard worden in een urn of uitgestrooid worden, bijvoorbeeld in een minder bekende vorm: de ballonverstrooiing.


Op dit onderwerp ga ik graag dieper in. Het is namelijk een mooie manier om los te laten in liefde en de overledene een ‘laatste vlucht’ te gunnen. Ik vertel u graag meer over de mogelijkheden, de kosten en ik deel mijn persoonlijke ervaringen op het gebied van ballonverstrooiingen.


Ballonverstrooiing

Wat is een ballonverstrooiing?


Tijdens een ballonverstrooiing wordt de as van de overledene verspreid door middel van een heliumballon. De as wordt in de ballon gedaan en deze wordt vervolgens (letterlijk en figuurlijk) losgelaten. Na het oplaten blijft de heliumballon ongeveer 1,5 uur zweven. Omdat de ballonnen biologisch afbreekbaar zijn, is deze manier van verstrooiing toegestaan. Een ballonverstrooiing is een alternatief op de traditionele asverstrooiing, waarbij de as wordt verspreid over een stuk land of water.

Mijn persoonlijke ervaringen met ballonverstrooiingen


Heel bewust deel ik online geen persoonlijke verhalen die ik meemaak tijdens mijn werk. Dat vind ik te privé. De keuze om iets te delen is een momentopname, terwijl het gedeelde bericht 10 jaar later nog teruggelezen kan worden. Nabestaanden zitten dan alweer in een ander proces. Als mensen iets willen delen, dan vind ik het belangrijk dat zij dat zélf doen.


Mijn ervaring over de ballonverstrooiing kan ik wel delen. Dat is een persoonlijk verhaal. Twaalf jaar geleden is mijn zwager Marcel overleden. Marcel was bijna altijd bij ons thuis en voelde daardoor als een gezinslid. In het jaar dat Marcel 70 jaar zou zijn geworden, hebben wij hem, door middel van een ballonverstrooiing, uitgestrooid. Het was een bijzondere manier om hem en deze speciale dag te gedenken. We hebben hem losgelaten in liefde.


Het was een mooie en heldere dag. Dat zorgde ervoor dat wij de ballon nog zeker 15 minuten konden zien. We kozen ervoor om de ballon los te laten boven de Maasvlakte, omdat Marcel hier vaak kwam met zijn deltavlieger. Daarmee maakten we zijn afscheid nog persoonlijk. We koesteren mooie herinneringen aan deze ballonverstrooiing.


Mag ik op iedere locatie een ballonverstrooiing uitvoeren?


Een ballonverstrooiing is op iedere plek in Nederland toegestaan. De enige voorwaarde is dat de ballon ongehinderd kan opstijgen en met de windrichting mee kan gaan. Zoekt u inspiratie voor een locatie? Voorbeelden zijn een natuurgebied bij u in de buurt, boven de Noordzee of op een andere plek waar u graag samen kwam.


De kosten van een ballonverstrooiing


Zoals ieder afscheid op maat samengesteld wordt, geldt dat ook voor de keuze van een laatste rustplaats of asbestemming. Dit is persoonlijk in te richten.


Het tarief voor een ballonverstrooiing start vanaf 795 euro. Dit is inclusief levering van de ballonnen, het vullen van de ballonnen en een fotoreportage. Afhankelijk van uw persoonlijke wensen kunnen er nog extra kosten bij komen.


Een afscheid op maat met ballonverstrooiingen


Een uitvaart zelf hoeft niet altijd plaats te vinden in een aula van het crematorium of bij de begraafplaats. Steeds meer mensen kiezen voor een afscheid op maat - waarvan de ballonverstrooiing een onderdeel is.


Onderdelen op het gebied van bijvoorbeeld rouwvervoer en de invulling van de afscheidsdienst kunnen naar wens worden ingedeeld. Wat dacht u van een uitvaart in de stamkroeg van de overledene of een rouwstoet op de motor voor de liefhebber? En zo werkt dat dus ook met een asbestemming. Het is wel goed om te weten dat u deze keuze niet direct hoeft te maken. Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om dit na 12 jaar te doen. Neem rustig de tijd om deze keuzes te maken en overweeg meerdere opties zodat u zeker weet dat het goed voelt.


Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een ballonverstrooiing of wilt u in gesprek over uw afscheidswensen? Neem dan contact met mij op.





Meer weten?



bottom of page